Mideastweb: Middle East

הרוח האנושית: מפגשים מעבר ל"טווח הנוחות"

heb_home_but.gif (266 bytes)

English

heb_but_goal.gif (300 bytes)

Send Us Mail

heb_but_bereaved_par.gif (329 bytes)

heb_but_ed.gif (286 bytes)

   

English Version: Meeting beyond the comfort zone


הרוח האנושית: מפגשים מעבר ל"טווח הנוחות"
מאת ברברה סופר
22 ספטמבר 2008

ירושלים – כאשר הסכמתי להשתתף בסדנה בחסות ארגון ה-Women's Interfaith Network, משמעות הדבר היתה חריגה מגבולות "טווח הנוחות" שלי. עמדתי לנסוע לירדן להשתתף במפגש בין חמש נשים יהודיות, חמש נשים מוסלמיות וחמש נוצריות – כולן ממדינות המזרח התיכון.

למרות היותי פטפטנית מטבעי, רצוני ליטול חלק בכביכול-דיאלוג, דעך במהלך שנות האינתיפאדה. ההיכרות האישית והקרובה שלי עם טרור, חגיגות השמחה על הגגות שליוו את נפילת מגדלי התאומים, והסקרים הפנים-פלסטיניים שאישרו את תחושות האהדה של הציבור כלפי פיגועי אוטובוסים – כל אלה הותירו אותי אדישה לדיאלוג אם לא אילמת לגמרי.

החלטתי לקבל את ההצעה להשתתף בסדנה משלוש סיבות: האחת, ההזמנה הגיעה זמן קצר לאחר שרואיינתי על ידי פעיל שלום שביקר בארץ, בו הצטיירתי כפטריוטית על גבול הלאומנות הקיצונית והמארגנים— היו מודעים לדעותיי. שנית, המארגנת המקומית הייתה אילנה רוזנמן, ירושלמית שבנה נפצע קשה בפיגוע ברחוב בן-יהודה לפני 10 שנים. אם היא היתה מוכנה ליטול חלק ביוזמה, כיצד אוכל אני לסרב? שלישית, ההבטחה הגלומה בראש השנה כשער להתחלות חדשות.

המטרה האישית שהצבתי לעצמי הייתה צנועה: לראות את האור הקלוש הנמצא מעבר למבוי-הסתום שהשתקף מכל שיחה פוליטית בחמש השנים האחרונות. לכל אלה מצטרפת הסיבה הפשוטה, שמעולם לא הייתי בירדן או באף מדינה ערבית אחרת.

אנו, המשתתפות הישראליות, חצינו את הגבול בגשר שייח' חוסיין, לא הרחק מבית שאן, יחד עם מאות תיירים מכפרי הגליל. בחור צעיר מסכנין סיפר לנו היכן כדאי לבקר וגילה לנו בסוד שהוא וחבריו מובחנים בדרך כלל כ"ישראלים" בגלל הג'ינס, התסרוקת, המבטא בערבית וההתנהגות.

בסופה של נסיעה בכביש ירדני כפרי, הגענו למלון "ארמון אל-פנאר" הצנוע בעמאן. עד אותו רגע, לא תיארתי לעצמי שאגור עם שותפה לחדר, וזאת, למרות ששמעתי בעקיפין את אחת המשתתפות ישראליות מספרת שהתעקשה לקבל חדר לעצמה. כשפתחתי את הדלת, הופתעתי לראות אשה באחת משתי מיטות היחיד בחדר, שרק שידת לילה קטנה מפרידה ביניהן. הצגנו את עצמנו. היא הייתה מחברון – חברון המוסלמית. אם כבר מדברים על חריגה מ"טווח הנוחות"...

אבל תוך דקות ספורות, הבנתי שהתמזל מזלי: שותפתי לחדר הייתה אישה אינטליגנטית, אדיבה, בעלת ראש פתוח וחוש הומור.. בהיותינו שתי נשים אנליטיות ודייקניות, פיתחנו בחדר 413 רוח מסויימת של גאוות יחידה. שותפתי לחדר, מחנכת בחברון ובארצות הברית, דאגה לי בעת הצורך גם לתרגום רגיש ומדוייק.

היום הראשון בתוכנית הוקדש לסדנאות היכרות ובסיומו הגיע הזמן לישון. שותפתי דוברת הערבית מצאה את תחנת הטלוויזיה היחידה באנגלית ונרדמנו מול סרט ג'יימס בונד ישן.

הנחתי שעל אף שהסדנה התקיימה בחסות תורמים פרטיים מארצות הברית והתמקדה בנושא הדתי, בשלב מסויים וודאי אמצא את עצמי מגנה בלהט על המדינה היהודית. הגעתי מוכנה. והמשתתפות הפלסטיניות, הגיעו ככל הנראה בהלך רוח דומה. כמה שיישמע הדבר מוזר, מלבד אשה אחת שהתעקשה להציג את עצמה כ"פליטה", המצב הפוליטי לא היה נושא שיחה באף אחד מן הסדנאות הקבוצתיות שהשתתפנו בהם. הנחנו שאנו מכירות כבר את דיעותיהן של הצד השני.

לא שנושא הדת שעמד במרכז הסדנה היה נושא קל, אך כשהתעוררו שאלות כמו "אלו אלמנטים בדת שלך מעודדים סובלנות/קונפליקט," לא התפתנו לשיח מלהיט יצרים ולהאשמות נדושות. הדיונים הלוהטים ביותר שלנו היו דווקא אלו הפנים-דתיים שנגעו לשאלה כיצד נציג את הדת שלנו. בקבוצה היהודית שלנו למשל,היו רק שתי נשים שומרות מסורת.

הנשים המשתתפות בסדנה היו נשות עסקים, עורכות דין, סטודנטיות לתארים מתקדמים, מורות, חברת כנסת לשעבר ומועמדת פוליטית ירדנית. עקב בעיות בשדה התעופה, נבצר מן המשתתפות העיראקיות להגיע. היו גם מספר נשים שנטלו על עצמן סיכון בלתי מבוטל על מנת להשתתף בתוכנית (מסיבה זו אינני נוקבת בשמות). הנשים הירדניות והמצריות לא פגשו יהודים קודם לכן, ונהנתי להיות עבורן מושא עניין מסקרן.

הנשים היהודיות והמוסלמיות בעלות כיסויי ראש, דיברו על החלטן לכסות את השיער ועל האופן שבו החלטה זו מעצבת את תדמיתן בעיני אחרים. מנחת הקבוצה הירדנית עטויית החיג'אב, סיפרה שחברת הייעוץ שלה מאבדת תיקים כאשר לקוחות רואים אותה -את כיסוי הראש שלה – פנים מול פנים. שתי נשים מוסלמיות הביאו שטיחים, הדגימו כיצד הן מבצעות את תפילתן היומית ודנו באופן שבו נשים מקיימות את מצוות הרמדאן. הנשים הנוצריות תיארו את הכנסיות שלהן ואת טקסי מעגל החיים הנוצריים.

בערב שבת, אנחנו הנשים היהודיות – גם החילוניות בינינו – הדגמנו מהי ארוחת שבת. מנהל חדר האוכל במלון מצא מפות שולחן לבנות, פרחים מנייר, וכוסות יין. אני הבאתי חלות ויין מירושלים. מישהי אחרת הביאה נרות, מיץ ענבים, ותפוח בדבש כדי לספר על החגים שבפתח. אני הסברתי את משמעות טקס הדלקת הנרות, את הסמליות שבשולחן השבת, את איסורי היום ותענוגיו. לא היה כל קושי לדבר על פרשת השבוע שהתרחשה בעבר הירדן ועל המסר שבפרשה: "ובחרת בחיים."

עבור השותפה שלי, חלוקת חדר עם יהודיה שומרת שבת הייתה חוויה חדשה, ובהיותה רגישה לצרכי,,במקום לצפות בסרטי ג'יימס בונד, דיברנו אל תוך הלילה. דיברתי על האינתיפאדה והיא סיפרה לי על החששות הגדולים ביותר שלה— שמישהו ישפיע על אחד מבני משפחתה לבצע פיגועי טרור. שתינו הסכמנו שתוכניתו הגרעינית של אחמדינג'אד היא האיום החמור ביותר על שתינו. באותו ערב שבת מצאתי את שביב התקווה שבשבילו נסעתי. התווינו תוכנית שלום וירדה עלינו מנוחת שבת אופטימית.

החלטנו שניפגש פעם נוספת. "ביריחו!", הציעה חברתי. אך כישראלית, אזור זה הוא מחוץ לתחום עבורי. בירושלים? – אין לה אפשרות להגיע לשם ללא אישורים מיוחדים. לבסוף הסכמנו על נקודת המפגש פוטנציאלית: רחוב בודד שהגישה אליו פתוחה ליהודים ולערבים. הרחוב נמצא בחברון, בקרבת מערת המכפלה, קניינו ומקום משכבו של אבינו המשותף. אמנם אין שם מקום לשבת, אך מכל מקום, איננו מגיעות על מנת להתרפק בטווח של נוחות...

 


* ברברה סופר מירושלים, כותבת מאמרים עיתונאיים ותסרטים עבור הסרטים הקצרים שהיא מביימת ומפיקה. היא גם משרתת כמנהלת קשרי החוץ בהדסה וארגון הנשים הציוניות של אמריקה (the Women's Zionist Organization of America), ארגון הנשים הגדול ביותר בארה"ב. היא יהודיה שומרת מצוות, פמיניסטית ודוברת להוטה על יהדות, חיי נשים וישראל. היא נשואה לכתב/מדען ג'ראלד שרודר ויש להם חמישה ילדים בוגרים. מאמר זה הוא אחד משלושה מאמרים זוכי פרס אליאב-סרטאווי לעיתונות המזרח התיכון. המאמר פורסם במקור ב"ג'רוזלם פוסט" ב-28 בספטמבר 2007 ומופץ על-ידי שירות החדשות "קומון גראונד" באישור הכותבת.
הפרסום אושר על ידי בעלי הזכויות

שער רשת המזרח התיכון

Mideastweb Middle East

Map of Palestine Map of Israel Map of Iran Map of Syria Map of Afghanistan Jerusalem Detail Map  Map of Egypt Dictionary Middle East Recipes Jerusalem/Quds to Jericho   Israeli-Palestinian History   Middle East Countries   Detailed Iraq Map Map of Iraq Baghdad Map Iraq Iran Islam History History of Arabia   Egypt  History of Israel & Palestine  Israel-Palestine Timeline  History of Zionism Israeli-Palestinian Conflict in a Nutshell Population of Ottoman Palestine Palestinian Parties and armed Groups Middle East Maps  Hamas  MidEastWeb Middle East Master Reference and External Sources