ילדי השלום ישראל

התוכנית

MidEastweb

  תמונות מולטימדיה ארכיון עתונות מכתבי הוקרה שיר משלחות בוגרים אודות

התוכנית

תכנית ילדי השלום ישראל מבוססת על עשרים מפגשים שבועיים המתקיימים במהלך שנת הלימודים, בהם משתתפות שתי קבוצות: האחת מבית ספר יהודי והאחרת מבית ספר ערבי. המפגשים מתקיימים בשני בתי הספר לסירוגין בהנחיית שני מנחים, האחד יהודי והשני ערבי, ובנוכחות מלווה מטעם בית הספר. המפגשים מבוססים על המתודולוגיה של דינמיקה קבוצתית ובמהלכם מתקיימים משחקי תיאטרון ואימפרוביזציה שמטרתם להתייחס על נושאים חברתיים המשפיעים על בני הנוער בפרט ועל שאר האוכלוסייה  בכלל. מטרה משנה לחזק את תחושת הלכידות הקבוצתית (ר' תיאור סכימטי  להלן). לקראת סיומה של שנת הפעילות מוקדש אחד המפגשים לבחירה דמוקרטית של נושא למחזה מקורי שיועלה על ידי המשתתפים בסדנא. המשתתפים נוטלים חלק, בסיועם של המנחים , בכתיבת המחזה, בבימויו ובכל ההיבטים הנלווים. המשתתפים בסדנא אינם נדרשים בהכרח להופיע על הבמה, וחלקם ממלאים תפקידי הפקה מאחורי הקלעים. עם זאת, ניסיוננו מורה כי בסוף השנה רבים מבין אלו שהיססו בתחילה מעדיפים גם הם מקום באור הזרקורים. לאור ההבדלים הצפויים ברמת היכולת הדרמטית אין אנו מעודדים השתתפות של תלמידי מגמות משחק, ומעדיפים לגייס משתתפים לסדנאות מקרב כלל תלמידי בתי הספר. תכנית ילדי השלום ישראל מוכרת על ידי משרד החינוך לצורך הפרוייקט  "מחויבות  אישית"  לכיתות י'.

 פרק הזמן המוקדש לפיתוח המחזה הוא חודשיים בערך. המופע מועלה בפני כלל התלמידים בשני בתי הספר המשתתפים בסדנא וכן במיקום מרכזי נוסף בפני חבריהם של המשתתפים ובני משפחותיהם, וכן כלל הקהילה. סדנאות ילדי השלום ישראל התקיימו כבר בכל רחבי הארץ בהשתתפות בני נוער בדואים, דרוזים, יהודים (חילוניים ודתיים), מוסלמים ונוצרים.  במשך השנה מתקיימים שני טיולים האחד ליעד בתחום אומנות (כמו משכן האומנות בתל-אביב) והשני למטרה חברתית וכייף, בצורה זו המשתתפים מכירים משתתפי סדנאות רחוקות. במשך שנתיים ברצף אירוע סוף השנה אירחה עיריית רעננה את כל משתתפי סדנאות ילדי השלום.

מתודולוגיה

מודל ילדי השלום ישראל נשען על תמיכתם של רכזים אזוריים ועל פיקוח פדגוגי של המנהלת והסגנית, וכן על הרצאות אורח של מומחים מתחומי התיאטרון, עבודה סוציאלית, הנחיית קבוצות וחינוך לדו-קיום. אחד לחודש מתקיימים ישיבות צוות אזוריים.

תהליך זה, בן ה 10 חודשים, נשען על ניסיונם המקצועי של המנחים ועל יכולתם לפתור בעיות בזמן אמת. באזורנו רב המתחים עלולים אירועי היומיום להשפיע על המהלך התקין של הסדנאות. כך, למשל, פעולת טרור או מהלך מדיני מחייבים לעתים להניח את המודל בצד ולהתייחס לרגשות המיידים העולים בקרב חברי הקבוצה. במצבים כגון אלה נעשה שימוש באימפרוביזציה ובטכניקות של יישוב קונפליקטים, כמוגדר במודל, אך במקרים מסוימים דו שיח ישיר הוא האמצעי הנבחר. למנחי ילדי השלום ישראל ניסיון רב בעבודה חברתית ובחינוך במסגרת בתי ספר תיכוניים, והם עוברים גם הכשרה נוספת בתחום הטיפול במצבי משבר במהלך סמינר ההדרכה בקיץ. למרביתם גם ניסיון אישי ביוזמות דו-קיום.

התוכנית בת 20 המפגשים המופעלת טרם תחילת העבודה על המחזה מכסה נושאים כגון כבוד הדדי, דמוקרטיה ודו-קיום. נעשה שימוש באימפרוביזציה, במשחקי תיאטרון ובכישורים תיאטרליים כמטאפורות לסכסוך, בשילוב עם טכניקות שמטרתן בניית צוות. המטרה בעבודתה של ילדי השלום ישראל אינה להוביל למסקנות חד משמעיות או ליישב סכסוכים עתיקי יומין, כי אם להציע ולעודד אורח מחשבה המאופיין ביתר חמלה, ומתוך כך, ביתר הבנה. לא נעשה כל ניסיון לשכנע מי מן הצדדים ב"צדקתו" של משנהו, או לשנות את אפיו של מי מהם. אדרבא, הפעילות בסדנאות מעודדת את המשתתפים להבין את ההבדלים ביניהם, ליהנות מהם ולכבדם, אך מטבע הדברים תוך כדי התהליך מתגלות גם נקודות דמיון רבות.

  הערכה

המשתתפים ממלאים שלושה שאלוני הערכה: בתחילת שנת הפעילות, באמצעיתה ובסופה. לאחר מילוי השאלונים הללו נמסרים לידי מחנכים ואנשי מקצוע מקרב חברי הנהלת העמותה וחבר הנאמנים שלה.

  סמינר ההדרכה

בכל שנה, במהלך חודש אוגוסט, מתאספים המנחים למפגש בן חמישה ימים. מרצים אורחים ומומחים מתחומי  התיאטרון,היסטוריה, פסיכולוגיה והנחיית קבוצות  מוזמנים להרצות בפני מנחי ילדי השלום ישראל, וכן להדריך בשני מיני-סדנאות במהלך השנה.

החינוך לשלום ולדו קיום הוא תהליך חי. על מנת לשמור אצבע על הדופק בכל הנוגע לתפיסותיהם ותחושותיהם של בני נוער עלינו להקדיש תשומת לב מתמדת לשינויים המתרחשים תדיר.

  ימי עיון רבע-שנתיים למנחים

בנוסף לסמינר ההדרכה בקיץ, מנחים מכל רחבי הארץ נפגשים לימי עיון ארוכים בדצמבר ובתחילת מרץ, במהלכם הם דנים בעבודה שנעשתה בסדנאות עד למועד הפגישה, חולקים חוויות מהשטח ומנתחים את החלקים במודל שכבר הופעלו. משוב זה של המנחים הפועלים בשטח מספק מידע חיוני לצורך העדכון השוטף של חוברת ההדרכה ולשם שמירת קשר עם חוויותיהם ותפיסותיהם של בני הנוער.

  חוברת ההדרכה

המטרה המרכזית של הכשרת המדריכים היא להנחות את המשתתפים בכל הנוגע לקונפליקט באזורנו ולאופן בו הוא מטופל במודל של ילדי השלום ישראל. המודל נערך מחדש בכל שנה לאור הצלחות השנה שקדמה לה. כל אחת מהסדנאות נושאת את הייחוד המקומי של הקהילה בה היא נטועה, אך יחד עם זאת המודל ככלל מתבסס על ניתוח הפתרונות שפעלו יפה בשטח, כמו גם אלו שהיו טעונים שיפור. השכתוב נעשה בשיתוף עם עובדי השטח, המרצים האורחים ומומחים מבין חברי האסיפה הכללית של העמותה.  מרכיב נוסף במודל, שיעסוק בשימוש במחזה המקורי ככלי חינוכי במהלך שנת הלימודים הרשמית,

 


Peace Child Israel: Making Conflict Resolution and Dialogue Work in the Middle East

Nemashim Arab-Jewish Theater Community in Israel MidEastWeb - Middle East רשת המזרח התיכון בעברית