Mideastweb: Middle East

סימנים ראשונים לצמיחה כלכלית בגדה המערבית


heb_home_but.gif (266 bytes)

English

heb_but_goal.gif (300 bytes)

Send Us Mail

heb_but_bereaved_par.gif (329 bytes)

heb_but_ed.gif (286 bytes)

   

English Version: West Bank economy may be recovering

סימנים ראשונים לצמיחה כלכלית בגדה המערבית

באסם רומי

באסם רומי מדווח על תנופה חיובית בכלכלת הגדה המערבית – הוכחה לכך שההשקעה הזרה בתקופה האחרונה, במטרה לקדם תהליך שלום מחודש, אכן מניבה תוצאות.

(פורסם ב- Media Line ב- 6 בפברואר 2008)

רמאללה – בימים אלה ניכרת תחושה שונה ברמאללה, המרכז הכלכלי של הרשות הפלסטינית ומקום מושבו של השלטון. השווקים עמוסים בקונים, הסחורה בחנויות מצויה בשפע, עשרות מכוניות חדשות נוסעות ברחובות. ובכל מרכז העיר דגלים וכרזות מבשרים על פתיחתם של עסקים חדשים, כמו פרחים אחרי הגשם.

סימני השגשוג האלה, הניכרים בעסקים לכל אורך הכביש הראשי, משקפים התאוששות של הכלכלה, הצומחת מאז שמדינות המערב חידשו את התמיכה הפיננסית בפלסטינים.

זרם הכסף הזר, הדלק המאפשר לכלכלה הפלסטינית להמשיך ולתפקד, הוקפא לאחר ניצחון החמאס בבחירות ב- 2006 וחודש עם השתלטות החמאס על עזה ביוני שעבר.

בתגובה לאירועים בעזה פיטר, כזכור, יו"ר הרשות מחמוד עבאס את ממשלת החמאס והקים ממשלה חדשה ברמאללה, שתתפקד כאפוטרופסית עד הבחירות הבאות.

ההתפתחויות האחרונות סייעו למגזר הפרטי - הכוח המניע את הכלכלה - להתאושש ולייצר צמיחה בשיעור דו-ספרתי, שהוערכה בסוף 2007 ב- 10%.

הרבה אנשים מן השורה, וגם יזמים, מרגישים עכשיו אופטימיות שקטה ביחס למצב הכלכלה שלהם. הם מקווים שאפשר יהיה לשמור על שיעור צמיחה של 10% בשלוש השנים הבאות, בהתאם לתוכניות הממשלה.

לאחר שנים של דשדוש במקום, הכלכלה מפיחה עכשיו ביזמים תקווה ואומץ להשקיע יותר בשוק המקומי, אומר בסאם חמדאן, הבעלים של סניף רשת האלקטרוניקה הבינלאומית "בסט באי" בעיר.

"אני חושב שהמפתח לשגשוג כלכלי הוא ביטחון ויציבות," הוא מסביר. "הממשלה הציגה תוכנית פיתוח מבטיחה והיא נחושה לעודד את האקלים הנחוץ ליישומה."

תוכנית הרפורמה והפיתוח התלת-שנתית של הרשות, המבוססת על תחזית הוצאות לטווח הבינוני, היא צעד חשוב לקראת שילוב בין מדיניות, תכנון ותקצוב.

התוכנית, שמטרתה ליצור שיפור משמעותי ברמת החיים, העמידה בתחילה יעד צמיחה צנוע של 6% לשנה, אומר עיסא אשור, כלכלן תושב העיר.

התוכנית מדברת על סדרה של רפורמות מעשיות המתמקדות בהגבלת ההוצאות. לצד מערכת של צעדי מדיניות הנוגעים לכל תחומי החיים, היא אמורה להוביל את הרשות לקיימות פיננסית.

התומכים הבינלאומיים של הרשות, מסביר עובד לשעבר של הבנק העולמי, נתנו גיבוי לתוכנית והתחייבו להעביר 7.4 מיליארד דולר על פני שלוש שנים, כדי לתמוך בראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד וביעדים הכלכליים של הממשלה שלו.

"התרומות הנדיבות ממחישות את האמון של הקהילה הבינלאומית בממשלתו של פיאד, שבאמת רוצה לעזור לבני עמו ולשפר את חייהם," אומר אשור.

הסכום שהובטח, 7.4. מיליארד דולר, עולה על הסכומים שביקשה הממשלה, אך קטן מהסכום של 8.4. מיליארד דולר – המייצג על-פי הערכות הבנק העולמי את אובדן ההכנסה של הפלסטינים בחמש השנים האחרונות, עקב המגבלות שהטילה ישראל על התנועה.

השאלה אם נקודת המפנה הנוכחית תחולל שיפור משמעותי ותוביל ליציבות אמיתית באזור, אומר היועץ העסקי סמי בחור, תלויה בשינוי אמיתי באופן שבו הקהילה הבינלאומית תתמודד עם המגבלות שמטילה ישראל על התפתחותה של הרשות.

במרכז הבמה צריך לעמוד המגזר הפרטי הפלסטיני, המגזר היחידי שבעזרתו אפשר להשיג פיתוח בר קיימא. כיוון שכך, כל התערבות של התורמים צריכה לשלב תמיכה במגזר זה, אומר בחור.

ואולם, יהיה בלתי אפשרי להגיע לצמיחה הכלכלית שצופה הרשות אם ישראל תתמיד בלפיתת החנק שלה על הניידות הפלסטינית, אומר עבדול חאפז מוחריב, מומחה כלכלי ופוליטי.

"אם המחסומים, הסגרים ומהמגבלות על התנועה ימשיכו, התחזית הכלכלית תהיה בינונית ולא נשיג שום תוצאה מוחשית," הוסיף.

ישראל, המנמקת את מדיניותה בחששות ביטחוניים, מסרבת לפרק יותר מ- 600 מחסומים וחסימות המשתקים את התנועה הפלסטינית בגדה המערבית, תנועה החיונית לחיזוק הכלכלה החלשה.

הצמיחה הכלכלית שנרשמה באחרונה עודדה חברות גדולות כמו "פאדיקו" ו"קבוצות פאלטל" לתכנן השקעות משמעותיות בשוק המקומי.

קבוצת פאדיקו שייכת לאיל ההון הפלסטיני מוניב אל-מאסרי, וחמש החברות של קבוצת פאלטל, שבידיה המונופול על שירותי הטלקום הפלסטיניים, מנוהלות על ידי סביח אל-מאסרי.

הדו"ח השנתי של הקבוצה מגלה שפאלטל רשמה רווחים אסטרונומיים של 200 מיליון דולר ברבעון השלישי של 2007, צמיחה של 13% ביחס ל- 2006.

באחרונה הקצתה פאלטל – האחראית ל- 12% מהתוצר הפנימי הגולמי הפלסטיני - 400 מיליון דולר לפרויקטים חדשים בגדה המערבית, לרבות הקמתן של כמה חברות מסחריות וטכנולוגיות.

 

"אני חושב שבשלו התנאים. לשני הצדדים נמאס מהאלימות והם מייחלים לשלום וליציבות," אומר עבד איאסי, עיתונאי בן 28 החי ברמאללה.

הפלסטינים מקווים שההתערבות האמריקנית בתקופה האחרונה תוביל להסכם שלום. מבחינתם, החלופה היא המשך התסכול והאלימות, שאינם מובילים לשום מקום.


באסם רומי הוא כתב Media Line בשטחים הפלסטינים. בעבר היה עורך ופרשן של שבועון ה"ג'רוזלם טיימס" ועבד בחינוך תקשורת כמנהל פרויקט של רשת התקשורת AMIN ברמאללה. המאמר תורגם מאנגלית. הוא מופץ על-ידי שירות החדשות של "קומון גראונד" (CGNews) ואפשר למצוא אותו ב- www.commongroundnews.org.

 פורסם במקור ב- Media Line ב- 6 בפברואר 2008, www.themedialine.org

הפרסום אושר על-ידי בעלי הזכויות.

שער רשת המזרח התיכון

Mideastweb Middle East

Map of Palestine Map of Israel Map of Iran Map of Syria Map of Afghanistan Jerusalem Detail Map  Map of Egypt Dictionary Middle East Recipes Jerusalem/Quds to Jericho   Israeli-Palestinian History   Middle East Countries   Detailed Iraq Map Map of Iraq Baghdad Map Iraq Iran Islam History History of Arabia   Egypt  History of Israel & Palestine  Israel-Palestine Timeline  History of Zionism Israeli-Palestinian Conflict in a Nutshell Population of Ottoman Palestine Palestinian Parties and armed Groups Middle East Maps  Hamas  MidEastWeb Middle East Master Reference and External Sources

צעדים של אמון