Mideastweb: Middle East

נשים מובילות את הדרך לשלום במזרח-התיכון

גשר

ירושלים

Maps

English


heb_home_but.gif (266 bytes)

English

heb_but_goal.gif (300 bytes)

Send Us Mail

heb_but_bereaved_par.gif (329 bytes)

heb_but_ed.gif (286 bytes)

   

 

English Version:Women take lead toward Mideast peace

נשים מובילות את הדרך לשלום במזרח-התיכון

קארלה קופל

ברחבי העולם מתחילים להכיר בהשפעתן החשובה של נשים על פתרון סכסוכים. קארלה קופל קוראת למנהיגות במזרח-התיכון לנצל את "ההזדמנות ההיסטורית ליצור תהליך שלום לדוגמה," שיעצים את הנשים ליד שולחן המשא ומתן.

(פורסם במקור בשירות החדשות של סרץ' פור קומון גראונד – CGNews – ב- 6 בדצמבר 2007)

 

וושינגטון – העובדה ששתי נשים – מזכירת המדינה קונדוליזה רייס ושרת החוץ הישראלית ציפי לבני – היו שחקניות מפתח בוועידת אנאפוליס בחודש שעבר אמנם מעודדת, אבל תהיה לה השפעה רק אם שיחות ההמשך יתוכננו באופן שיאפשר להפיק את המירב מתרומתן של נשים לתהליך השלום. אם ייערכו כהלכה, הפגישות של ועדות ההיגוי עשויות למנף את כישרונותיהן הייחודיים של נשים בתהליכי שלום.

למרות שנשים מהוות בדרך-כלל מיעוט קטן מאוד בקרב משתתפי שיחות שלום, ישנה עדות משכנעת לכך שהן תורמות להן ערך מוסף ייחודי. בשיחות השלום בגווטמאלה ובצפון אירלנד, למשל, הנשים הצליחו לקדם את ההתמקדות בשאלות מפתח כלכליות וחברתיות. הנשים גם תרמו לכך שמשתתפי המשא ומתן ידווחו לאוכלוסיה על ההתקדמות בשיחות ודאגו לכך שהמידע על הזה יחלחל לציבור בכללותו. בליבריה דאגו נציגות החברה האזרחית לכך שהמשתתפים במו"מ יתמידו בו עד אשר יושג הסכם. באוגנדה ובסודאן אני עובדת עם נשים כדי להבטיח שהתושבים יהיו מעודכנים בשיחות המתמשכות – מה שתורם לכך שהקהילות ירגישו מעורבות ומושקעות בשלום.

ראיתי במו עיני לאיזו פרגמטיות מסוגלות נשים במסגרת משא ומתן. במסגרת "היוזמה לביטחון שיתופי" נשים מפתחות פלטפורמות משותפות לקידום פתרון סכסוכים. נשים ממוקדי סכסוך קשים ביותר – עיראק, קולומביה, סודאן – מצליחות תמיד לפתח סדר יום משותף, למרות ש ההבדלים ביניהם רבים מהצדדים הדומים, כי הן מאמינות בקדימותן של מטרות משותפות כמו שלום ושגשוג.

כמה משחקני המפתח בתחום השלום והביטחון הבינלאומי כבר מכירים בכך שחשוב לדאוג להשתתפותן של נשים. המזכירה רייס, למשל, מקדמת בעקביות את תפקיד הנשים בתהליכי שלום. ביום האשה הבינלאומי השנה אמרה: "העצמתן של נשים קשורה באופן הדוק בביטחון ובשגשוג העולמיים. נשים הן סוכנות חיוניות של שינוי, ולעתים קרובות הן משאב שמתעלמים ממנו בכל הנוגע לקידום הביטחון אנושי והתמודדות עם סכנות בינלאומיות ואיומים הנובעים מרודנות, סחר לא חוקי, עוני ומחלה. קידום הדמוקרטיה, השגשוג והביטחון ברחבי העולם אינו אפשרי בלי העצמה של הנשים."

במקרה של ישראל והרשות הפלסטינית קל ליישם את התובנה הזו. תיקון מספר ארבע לחוק לשוויון נשים, שהתקבל בישראל ב- 2005, מבטיח לנשים תפקיד משמעותי במשא ומתן לשלום. בספטמבר 2005 הכריז גם נשיא הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס, ש"הרשות... תומכת באופן מלא בשיתוף מלא ושוויוני של נשים בכל המאמצים השונים לקדם את השלום ואת הביטחון."

במזרח-התיכון ישנן מנהיגות רבות בתחום הממשל והחברה האזרחית, נשים משכילות ובעלות כישורים רבים. בראשית נובמבר, למשל, ביקרה בארה"ב משלחת של פלסטיניות וישראליות שביקשה להציג את עמדותיה ביחס לחידוש תהליך השלום. עם הוועדה הבינלאומית לנשים למען שלום ישראלי-פלסטיני צודק ובר-קיימא (IWC) נמנות חברות כנסת וחברות המועצה המחוקקת הפלסטינית וגם אקדמאיות ומנהיגות לא-ממשלתיות בולטות, הפועלות יחד לקידום פתרון הסכסוך. IWC הוא בדיוק ארגון מהסוג שצריך להיות מעורב באופן בונה ומהותי בשיחות שלאחר אנאפוליס.

כאשר הישראלים והפלסטינים יתכננו את מפגשי ועדות ההיגוי עליהם להבטיח שהנשים יהוו חלק משמעותי במשלחות; הסיכוי שהנשים ישפיעו על ההתפתחויות גדל כשהן נוכחות במספרים גדולים. בתוך כך אפשר יהיה גם לקבוע תפקיד לחברה האזרחית, שלנשים יהיה חלק חשוב בו. בדרך זו אפשר להבטיח שמגוון ל גישות ייוצג בשיחות.

בפני הישראלים והפלסטינים עומדת הזדמנות היסטורית ליצור תהליך שלום למופת, המעניק לנשים את הקול וההשפעה הראויים ומאפשר להן להוכיח עד כמה השתתפותן יכולה להיות חשובה. אפשר לקוות שהם ינצלו את ההזדמנות.

_______________________________________________________________

קארלה קופל מנהלת את "היוזמה לביטחון שיתופי." המאמר תורגם מאנגלית. הוא מופץ על-ידי שירות החדשות של סרץ' פור קומון גראונד (CGNews) ואפשר למצוא אותו ב- www.commongroundnews.org

פורסם במקור בשירות החדשות של סרץ' פור קומון גראונד – CGNews – ב- 6 בדצמבר 2007, www.commongroundnews.org

הפרסום אושר על-ידי בעלי הזכויות.

 

 

שער רשת המזרח התיכון

Mideastweb Middle East

Map of Palestine Map of Israel Map of Iran Map of Syria Map of Afghanistan Jerusalem Detail Map  Map of Egypt Dictionary Middle East Recipes Jerusalem/Quds to Jericho   Israeli-Palestinian History   Middle East Countries   Detailed Iraq Map Map of Iraq Baghdad Map Iraq Iran Islam History History of Arabia   Egypt  History of Israel & Palestine  Israel-Palestine Timeline  History of Zionism Israeli-Palestinian Conflict in a Nutshell Population of Ottoman Palestine Palestinian Parties and armed Groups Middle East Maps  Hamas  MidEastWeb Middle East Master Reference and External Sources

צעדים של אמון